Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele geneeskunde die een verstoord evenwicht binnen het lichaam herstelt. Je herkent een verstoord lichaamsevenwicht aan klachten als buikpijn, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, overbelasting, infecties, stramheid of onrust ergens in het lijf.
Een osteopaat bekijkt deze klachten nooit los, maar in samenhang met de rest van het lichaam. Het hele lijf wordt dus behandeld. Daarnaast zorgt een osteopaat ervoor dat, binnen de mogelijkheden van het individu en omstandigheden, het lichaam zichzelf kan herstellen.
Zelfherstellend vermogen van het lichaam
Bij klachten in het lijf is er vaak sprake van lichaamsweefsels die minder beweeglijk of elastisch zijn geworden, waardoor een overmatige spanning is ontstaan. Door die spanning kunnen lichaamsvloeistoffen niet meer goed doorstromen.
Een osteopaat brengt het zelfherstellend vermogen op gang door de bewegelijkheid van de lichaamsweefsels te verbeteren, zodat de vloeistofstroom zich kan optimaliseren.
Met zachte handgrepen speurt hij naar die plekken waar de beweging in het lichaam is geblokkeerd. Hij volgt de dynamiek van het lichaam en begeleidt de verandering, in plaats van ‘hard’ in te grijpen of forcerende technieken te gebruiken. Het is een proces van zorg en aandacht. Voelen en geduld zijn van essentieel belang.
Een osteopaat beschikt naast kennis van anatomie, embryologie en fysiologie ook over technieken om verschillende vormen van spanning, stagnatie en ritme te voelen.
Door een osteopathie-behandeling ontstaat er weer evenwicht en verdwijnen klachten op den duur, omdat er een zelfherstellend vermogen op gang is gebracht. Zo ontstaat weer comfort in het lijf.
Het zelfherstellend vermogen kan na een enkele behandeling in werking raken. Soms zijn er meer behandelingen nodig.Sommige mensen zien osteopathie als een vast onderdeel van hun ‘lichaamsonderhoud’ en kiezen voor regelmatig herhaalbezoek.
Invloed van (geblokkeerde) bewegingen in je lijf
Ons lichaam beweegt de hele dag, oneindig veel. Dat zijn bewuste bewegingen als lopen en tillen, maar ook onbewuste bewegingen binnen in het lijf, die je niet opmerkt.
De hartspier trekt zo’n 100.000 maal per dag samen. En onze ribbenkast gaat wel 20.000 keer op en neer bij de ademhaling. Zelfs organen bewegen voortdurend. De nieren leggen bijvoorbeeld zo’n 600 meter per dag af op de beweging van het middenrif.
Al deze lichaamsbewegingen beïnvloeden elkaar. Als één onderdeel van het lichaam gehinderd raakt, kan dat ergens anders klachten veroorzaken. Dat komt omdat alle delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn door zenuwen, vaten en spieren.
Verder bewegen er vele vloeistoffen door het menselijk lichaam: bloed, lymfe, liquor (hersenvocht), gal of urine. Al die stoffen bevatten stuk voor stuk biologische en chemische bestanddelen die de celwerking en lichaamsweefsels beïnvloeden, zoals botten, spieren, organen, vaten en zenuwen. Als de vloeistoffen niet goed doorstromen, kunnen lichaamscellen en -weefsels onvoldoende functioneren.
Geschiedenis van de osteopathie
Grondlegger van de osteopathie is de Amerikaanse arts dr. A.Taylor Still. Als reactie op de symptoomgerichte behandeling van de toenmalige geneeskunde, ontwikkelde hij de osteopathie. Een geneeswijze die op zoek gaat naar de oorzaak van een klacht en de beweeglijkheid van het weefsel. Gedurende zijn leven (1828-1917) bouwde hij een enorme anatomische kennis op door zijn werk als chirurg. Hij combineerde zijn klassieke scholing met de nieuwe inzichten en constateerde dat bindweefsels die botten, spieren, organen, vaten en zenuwen met elkaar verbinden, van grote functionele waarde zijn. Hij onderzocht de samenhang en de onderlinge invloed tussen de verschillende lichaamssystemen, en ontdekte dat een storing in het ene systeem klachten kon veroorzaken in het andere systeem.
Sinds de grondlegging in 1865 is de osteopathie verder onderbouwd en ontwikkeld en in de Verenigde Staten sinds 1966 wettelijk gelijk gesteld aan de reguliere geneeskunde. Via Engeland en Frankrijk is de osteopathie in Europa bekend geworden. Nederland heeft een eigen vijfjarige opleiding. Alle studenten hebben een vooropleiding als arts of fysiotherapeut doorlopen en garanderen daarmee een sterke medische basis.